Carlo Broeren: "Ik vind verkopen het allermooiste om te doen"

Het is dinsdag 11 juni tien uur ‘s ochtends. Ik neem plaats aan tafel bij ondernemer Carlo Broeren van Particolare in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Voordat ik hem inhoudelijk vragen ga stellen over zijn bedrijf praten wij over één van zijn hobby’s, namelijk mountainbiken. Elk jaar zoekt hij met een aantal collega’s de Oostenrijkse Alpen op om een aantal dagen zichzelf in het zweet te werken. Normaal gesproken gaat hij vier dagen naar het Alpenland, maar dit jaar had hij er met zijn collega’s voor gekozen om vijf dagen te gaan. “Het was behoorlijk zwaar om vijf dagen hellingen te beklimmen tot wel 15%, maar ik heb het gedaan”, lacht Carlo. Wanneer het moment aanbreekt om zijn verhaal aan te horen over Particolare, ziet hij een oude bekende van hem de showroom binnenlopen. “Wat leuk! Dat is een oud-studiegenoot van het MBO van mij. Hij kon heel goed voetballen en speelde in de jeugd van profclub FC Den Bosch. Ik ben wel benieuwd hoe het met hem gaat. Na het interview met jou ga ik even met hem babbelen”, benadrukt Carlo. Het kenmerkt de interesse in andere mensen van de gepassioneerde ondernemer.

Door Jasper Boot

Geschiedenis Particolare
In 2009 nam Carlo samen met zijn broer Patrick de zaak van zijn vader over. Carlo werkt voornamelijk in de showroom, terwijl zijn broer de buitendienst doet. “Ik vind verkopen het allermooiste om te doen. Ik krijg veel energie van het adviseren en meedenken met mensen bij de aanschaf van tegels, het kiezen van een geschikte badkamer en keuken”, somt de ondernemer op. Toen Carlo en zijn broer de zaak in 2009 overnamen van hun vader, hadden ze de hoop nog lang te kunnen genieten van de kennis en kunde van hun vader, die jarenlang aan het roer stond van het bedrijf. Het lot bepaalde anders, want in 2011 sloeg vrij onverwachts het noodlot toe en overleed hij op 65-jarige leeftijd. “Het was een keiharde domper voor ons. We zaten op dat moment ook midden in de economische crisis”, blikt Carlo terug. Bij de pakken neerzitten deed Carlo niet. De ondernemer pakte door en zorgde er samen met zijn trouwe personeel voor dat de zaak bleef draaien. “Ik ben er best trots op dat wij uit die moeilijke periode zijn geklommen. Het was natuurlijk niet altijd makkelijk, maar wij hebben het toch maar met zijn allen gedaan.”

“Ik vind verkopen het allermooiste om te doen. Ik krijg veel energie van het adviseren en meedenken met mensen bij de aanschaf van tegels, het kiezen van een geschikte badkamer en keuken”

Showroom van 1800m2
De showroom van maar liefst 1800m2 is een verademing om te zien. De ruime opstellingen en ramen aan de voorkant geven het grote pand een prettige uitstraling. Op de benedenverdieping staan er diverse badkamers en tegels tentoongesteld. Op de bovenverdieping worden de keukens gepresenteerd. “Wij zitten hier nu al een aantal jaar, maar het bevalt uitstekend.” In de showroom worden steeds meer keukens verkocht. Toch hoopt Carlo dat het in de regio steeds bekender wordt dat Particolare ook diverse keukens aanbiedt. “Wij verkopen inmiddels al 18 jaar keukens, maar toch komen er nog mensen binnen die verrast zijn dat wij keukens verkopen. Ze zien ons nog steeds als tegel- en sanitairspecialist.” Naast badkamers, keukens en tegels heeft Particolare ook laminaat, parquet-Vinyl en lamel parketten. 

Showroom Particolare
Showroom Particolare

Het is dan ook de ambitie van Carlo de komende jaren meer keukens te verkopen. “Het is voor de consument ideaal als wij zowel de badkamer en keuken ontwerpen en plaatsen. De consument heeft dan alles onder één dak én dat is gunstig”, benadrukt Carlo. “Wij doen bij het plaatsen van badkamers en keukens alles. De klant hoeft niet tussen verschillende partijen te schakelen. Dat scheelt ze een hoop tijd.”

Offerte op maat
Een nieuwe badkamer of keuken uitzoeken doe je natuurlijk niet dagelijks. Carlo begrijpt dat als geen ander en neemt écht de tijd voor zijn klanten. “Wij sturen offertes nooit op naar klanten. Wij vinden het prettig als de consument naar onze showroom komt, zodat wij gezamenlijk de offerte doornemen. Tijdens het doornemen van de offerte kunnen wij nog eventuele aanpassingen doen. De klant vindt dat ook prettig, want dan komt hij of zij niet voor verrassingen te staan."

Loyaal personeel
Het van origine familiebedrijf kent een laag verloop én dat stemt Carlo tot tevredenheid. "Bij ons blijven medewerkers in de lengte van jaren werken. Meerdere medewerkers werken al langer dan 20 jaar bij ons. Ik weet precies wat ik aan ze heb”, stelt hij vast. “Natuurlijk heb ik ook wel eens een discussie met een collega, maar dan drinken wij een kopje koffie of thee en dan is het weer goed. Zo hoort het ook.”

"Bij ons blijven medewerkers in de lengte van jaren werken. Meerdere medewerkers werken al langer dan 20 jaar bij ons. Ik weet precies wat ik aan ze heb”

Met de tijd meegaan
Dat Carlo continu bezig is om met de tijd mee te gaan, blijkt uit het feit dat hij zelf actief bezig is om Particolare onder de aandacht te brengen. “Van de zomer komt Omroep Brabant onze showroom bezoeken en foto’s maken en op hun site gaan wij een periode lang een banner laten plaatsen. Klanten leren ons steeds vaker kennen door online, ondanks dat mond-tot-mondreclame voor ons nog de beste reclame is.”  Naast de online marketingactiviteiten voor meer bekendheid in de regio, is Particolare ook jarenlang maatschappelijk betrokken geweest met sponsoring bij lokale sportclubs. “In de tijd dat mijn vader nog eigenaar was en ik als klein ventje ging voetballen, sponsorde hij met zijn zaak onze voetbaltassen”, blikt Carlo nog even terug op zijn tijd als voetballer.

Wanneer ik Carlo een stevige handdruk geef om hem te bedanken voor zijn tijd, stap ik in de auto naar ons kantoor. Ik ben het afgelopen uur een stuk wijzer geworden en eveneens enthousiast geraakt van zijn manier van werken. Als ik één ding zeker weet; Carlo is na afloop van ons gesprek naar zijn oude studiegenoot gegaan om bij te praten, want zo is hij. Een man die tijd voor je vrijmaakt en oprecht geïnteresseerd is in de mensen met wie hij te maken heeft.

Wil jij de showroom Particolare eens bezoeken? Maak dan via onderstaande button een vrijblijvende afspraak.

Maak een afspraak

Bezoek onze showroom Maak vrijblijvend een afspraak!

Maak een afspraak